joi, 6 noiembrie 2014

"Minunea occidentului"- Mont Saint-Michel


Supranumit si “Minunea occidentului”, Mont Saint-Michel se scalda in inima unui bazin invadat de cele mai mari marei din Europa.
Istoria acestei stanci incepe chiar inaintea consumarii primului mileniu, in 709, cand Aubert, la cererea Arhanghelului Mihail, construieste si ii consacra “sefului cetelor ingeresti” prima biserica.
Apoi, in 966, la cererea Ducelui de Normandia, pe stanca se instaleaza un grup de benedictini.

Mai tarziu, in secolul XI, biserica abatiala romana a fost fondata pe un ansamblu de cripte, in secolul XII, constructia a fost extinsa la sud si la vest, iar in secolul XIII, datorita unei donatii a regelui francez Philippe Auguste, constructiile au fost infrumusetate si restilizate in stil gotic.
In secolele urmatoare, Mont Sain-Michel cunoaste stari de razboi, extinderi, pelerinaj medieval, consecintele revolutiei si restaurari majore. In anul 1874 insa, aceasta stanca deja cunoscuta in lume, este incredintata serviciului de monumente istorice si in 1979 este inscrisa in “Patrimoniul Mondial” al UNESCO.
Astazi devenit loc turistic, Monte Saint-Michel  intampina pe an peste trei milioane de vizitatori, pelerini sau, pur si simplu, turisti.
La intrarea in aceasta cetate medievala, vechea incapere a garzilor burghezilor, adaposteste acum oficiul de turism, iar trecand pe poarta Bulevardului, apoi pe cea a Regelui, se ajunge la Grande Rue (Strada Mare ), care permite accesul la muzee, magazine si la casele care dateaza din secolele XV si XVI.
De asemenea, in aceasta aglomeratie, se poate de identificat biserica parohiala, un mic edificiu construit intre secolele XV si XVI si dedicata Sfantului Petru, protectorul pescarilor.

Dupa admirarea edificiilor, a abatiei si a strazilor care si-au pastrat alura medievala, se poate de coborat pe drumul meterezei  sau pe pasarela, presarata cu mici gradini si de contemplat frumusetea incontestabila a bailor maritime in care se scalda Monte Saint-Michel.
Muzeele de pe Monte Saint-Michel, patru la numar, sunt urmatoarele:
L’archeoscope, care este un spectacol multi-media in care se povesteste istoria constructiei acestui fabulos monument inaltat pentru glorificarea lui Dumnezeu;
Muzeul istoric  gazduieste colectii de arme, picturi, sculpturi, orologii, precum si obiecte din temnite si reconstituirea atmosferei lor;
Muzeul marii si al ecologiei este dotat de un sistem audio-video, care explica fenomenul mareelor, problemele generale ale asezarii si expune viitoarele lucrari care vor avea loc la Monte Saint-Michel;
Muzeul  Tiphaine, unde se pastreaza ramasitele lui Bertrand Duguesclin si care este o casa din secolul XIV, in care se evoca prin conditiile firesti in care locuiau (mobila, tablouri, tapiserii etc) viata lui Connetable si a sotiei sale,  Tiphaine de Raguenel.

In cazul in care v-ati dori sa innoptati la Monte Saint-Michel, ca sa va bucurati de imaginea nocturna a stancii, reflectata in apele in care se desfata, la 2 km de stanca se afla doua hoteluri, iar chiar pe Monte Saint-Michel se gasesc cinci hoteluri, in care veti fi intampinati cu drag.
Ca sa va potoliti foamea in aceasta asezare cu o istorie veche de peste un mileniu si doua secole, nu va fi greu de localizat unul dintre cele opt restaurante, care va propun feluri principale, o gustare sau, pur si simplu, o cafea sau o bautura racoritoare.
De asemenea, ca sa plecati cu o amintire sau, pur si simplu, sa va cumparati strictul-necesar, aveti la dispozitie 25 de buticuri si magazine, fiecare dintre ele specializate pe suveniruri, gustari, dulciuri, haine sau chiar un supermarket, care sa va satisfaca necesitatile timpului modern.


Franta este, cu adevarat, brazdata de istorie si de locuri minunate.  Beneficiati de serviciile ireprosabile oferite de Aeroshuttle Paris Transfers si accesati lumea mirifica a Monte Saint-Michel.
Pentru mai multe detalii despre excursia la Monte Saint-Michel, accesati link-ul







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu