miercuri, 12 noiembrie 2014

Domeniul Vaux le Vicomte - capodopera arhitecturala si artistica suprema a secolului XVII


Capodopera a secolului al 17-lea, Vaux le Vicomte a fost teatrul unor evenimente istorice marcante si martorul al evacuarii tragice a creatorului sau, Nicolas Fouquet, lipsit de libertate in urma unui proces spectaculos.
 In anul 1641, Nicolas Fouquet, pe atunci tanar parlamentar in varsta de 26 ani, a capatat fieful pentru Vaux le Vicomte si micul sau castel. Douazeci de ani mai tarziu, in 1661, el a finalizat transformarea domeniului intr-o opera de arta unica, care cuprindea un castel si o gradina, considerate unele dintre cele mai frumoase din toata Franta.
Pentru prima oara in istorie, vizionarul Nicolas Fouquet reuneste in acelasi proiect forta creatoare a arhitectului Louis Le Vau, a pictorului-decorator Charles Le Brun si a gradinarului Andre Le Notre. Dar, in anul 1661, fiind victima unui complot, Fouquet este retinut si apoi condamnat la inchisoare pe viata de catre Louis XIV.
Astfel, Vaux le Vicomte este pus sub sigiliu si regele confisca tot ce domeniul continea: tapiserii, mobilier, picturi, carti si chiar si copacii de portocal. Doamna Fouquet incearca apoi timp de 10 ani sa recupereze bunul sau, in care se retrage cu fiul sau cel mare. Dupa moartea acestuia, ea se multumeste sa se desparta de castel si in anul 1705 il scoate la vanzare.
Castelul Vaux le Vicomte a fost achizitionat, fara macar sa fi fost vizitat, de catre Maresalul de Villars, un important sef militar. Desi acesta a apreciat sarmul domeniului un timp indelungat, in anul 1764 fiul sau, vinde castelui Ducelui de Praslin. Descendentii ducelui vor pastra castelul mai bine de un secol, dintre care 30 de ani, inainte de a fi scos la vanzare, castelul fiind aruncat intr-o stare de abandon.
In luna iulie a anului 1875, in timp ce castelul este nelocuit si gradina amenajata in stil frantuzesc nu era decat o amintire indepartata, domeniul Vaux le Vicomte este scos la licitatie publica. Acesta este achizitionat de catre instaritul  si  amatorul de arta Alfred Sommier, care odata devenit proprietar demara lucrari majore de restaurare, pana reda domeniului forma lui originala. Dupa moartea acestuia, copiii lui continua munca depusa de acesta si astazi, urmasii sai, Patrice si Cristina de Vogüé, sustinuti de catre copiii lor Jean-Charles, Alexandre si Ascanio, continua munca inceputa acum 140 de ani.
Astfel, Vaux le Vicomte, domeniul care reprezenta o figura emblematica si pentru artistii geniali din acea epoca, care au conceput stilul sau arhitectural si gradinile sale incredibile, dar si pentru personajele ilustre, care au vizitat domeniul, printre care putem aminti pe Moliere si Jean de la Fontaine, a fost deschis publicului in anul 1968 de catre urmasul lui Sommier, Patrice de Vogüé.
Acesta depune tot efortul pentru reabilitarea stilului din secolul al 17-lea. Din aceiasi perspectiva, sotia sa, Cristina, a creat un butic de suveniruri, considerat cel mai frumos butic din castele si inaugureaza in 1985 restaurantul L’Ecureuil. Impreuna, cei doi soti fondeaza in anul 1983 asociatia “Association des Amis de Vaux le Vicomte”, recunoscuta de utilitate publica in anul 2004.
In anul 2012, gestiunea domeniului Vaux le Vicomte este preluata de catre a cincea generatie de proprietari, urmasii lui Patrice de Vogüé.

Castelul Vaux le Vicomte
In anul 1653, arhitectul Louis Le Vau avea deja o reputatie puternica, fiind primul arhitect al regelui si fiind considerat ambasador al stilului italian in Franta, dar si un mare admirator al caracteristicilor stilurilor din antichitate.  Astfel, reunirea  acestor  surse bogate si diferite ii vor favoriza la Vaux le Vicomte conceperea unui stil propriu, nou si impunator, un stil care va deveni un pilon al arhitecturii franceze pentru urmatorul secol si jumatate.
Asezat pe o axa lunga de 4 km, domeniul Vaux le Vicomte se intinde, plin de efecte, pe planuri vizuale succesive, inima castelului fiind astfel dezvaluita progresiv, pe masura apropierii de castel. Fara a fi insa un obstacol, castelul permite sa se intrevada de ambele parti ale fatadelor sale, gradinile, care se intind pe terase lungi.

La Vaux le Vicomte arhitectul va parasi principiile rigide folosite in amenajarea constructiilor in acea vreme, cand corpurile imobilelor se construiau simplu, unul anexat altuia, in acest mod reducandu-se mult unghiul vizual, precum si intimitatea. Astfel, arhitectul Louis Le Vau aborda o conceptie inovatoare si in loc de a suprapune corpurile, le juxtapune, oferind constructiei o grosime dubla, aceasta modificare atragand alte schimbari de stil. Dimensiunea cadrului acoperisului, rezultat din aceasta modificare, determina si sfidarea stilului acoperamantului comun din acea perioada si care era denumit “à la française”.
Pavilioanele vor conserva totusi turlele inalte, chiar daca aceasta caracteristica este depasita de moda. Pe de alta parte, juxtapunerea corpurilor va oferi o libertate in amenajarea pieselor. La etaj, un culoar central distribuie patru apartamente independente, oferindu-le intimitate completa. Aceasta dispunere va fi preluata de catre hotelele din toata lumea. In acest fel, parterul devine nivelul ceremonial, iar primul etaj, mult mai intim, cel al apartamentelor private.
Vizita la castel se organizeaza pe patru nivele, castelul fiind decorat si mobilat ca si cand Nicolas Fouquet ar fi parasit locul de putin timp.
La primul etaj se afla apartamentele private ale lui Nicolas Fouquet si ale sotiei acestuia, decoratiile redand in mod autentic viata intima a proprietarilor, in lumina stilului secolului XVII.La parter se viziteaza Salonul de receptie, Salonul muzeelor, Cabinetul de jocuri, Camera Regelui, aici fiind expuse cele mai bogate decoratii, tapiserii, busturi si statuiete.

La subsol se pot vizita sala personalului, bucataria mare si pivnitele castelului.

Circuitul vizitei castelului este incheiat de expozitia « André Le Nôtre à Vaux le Vicomte, l’œuvre fondatrice ».
Optional ( 3 Euro ), se poate vizita cadrul si felinarul, care situat la 25 metri de sol este cel mai inalt punct al domeniului, din care se deschide vederea de ansamblu a zonei si a peisajului rural inconjurator.
Vizita castelului se poate face:
Liber, fara ghid,
-Echipat cu un ghid audio ( 3 Euro )
-In vizita ghidata de 1 ora si 30 de minute, doar in week-end, de la ora 14 la ora 16 ( cu inscriere prealabila ).

Gradinile Vaux le Vicomte
Datorita lui Nicolas Fouquet, celebrul gradinar Andre Le Notre  obtine, incepand cu anul 1641, posibilitatea manifestarii genialitatii sale creatoare. El concentreaza pentru prima oara, pe scara larga, ansamblul cunostintelor tehnice, stiintifice si artistice a timpului sau din domeniul gradinaritului.
Andre Le Notre si Lois le Vau au realizat o armonie perfecta intre arhitectura si peisaj pentru tot secolul XVII. Astfel, gradinile Vaux le Vicomte sunt amenajate pe mai mult de 3 km, intr-un spatiu de 40 de hectare dispuse in inima naturii. Maretimea si nobletea desenului sau de ansamblu, abundenta apei si a surprizelor, precum si maretia sa teatrala, disting gradinile Vaux le Vicomte drept opera creatoare a unui nou curent artistic, acel al gradinilor “à la française”.


Pentru descoperirea gradinilor in timpul vizitei, aveti la dispozitie expozitia permanenta, precum si o macheta audiovizuala mare, care va permite sa descoperiti etapele mari parcurse de Andre Le Notre in crearea gradinilor.
La exterior, aveti doua trasee pentru plimbare, in care veti descoperi toate subtilitatile care alcatuiesc gradinile.
De asemenea, si copiii au un traseu in gradinile Vaux le Vicomte, pe care il pot parcurge raspunzand la intrebarile micului Ecureuil ( veverita ) din jocul de pista.
Puteti vizita, de asemenea, Parcul Vaux le Vicomte, care se intinte pe 500 hectare si este delimitat de un zid de 13 km lungime.

Grajdurile castelului va vor descoperi vechile si extraordinarele vehicule, impreuna cu echipajele acestora. Faceti un pas in timp, pe vremea caretelor si atelajelor, a birjarilor, lacheilor si a altor personaje rupte din decorul acelor timpuri. Vehiculele sunt prezentate in decorul urban, cel de tara si cel de vanatoare.
In fiecare an, la Vaux de Vicomte se sarbatoreste intr-o atmosfera nobila si inedita Craciunul, Revelionul si Pastele, cu aceste ocazii punandu-se in vanzare bilete speciale.
In fiecare zi ( zile de sarbatoare incluse ), de pe 9 martie pana pe 11 noiembrie, de la ora 10 la 18 ( ultima intrare se permite la 17:45 ), inafara de evenimentele cu tarif special, preturile pentru vizita sunt urmatoarele:
Felul vizitei
  Pret

 Tarif intreg
 16,50€

 Tarif redus (persoane mai mici de 16 ani, studenti, persoane mai mari de 65 ani) *
 13,50€

 Copii mai mici de 6 ani *
 Gratuit

 Tarif pentru familie
 54,00€

 Tarif pentru gradini
 8,50€

 Tarif persoane cu handicap *
 10,00€

 Membri ai “Association des Amis de Vaux le Vicomte” *
 Gratuit

Optional
Pret
Audioghid (9 imbi la alegere)
3 €
Acces la dom**
3 €
*cu prezentarea unui justificativ
**Din motive de securitate, accesul la dom este rezervat persoanelor a caror inaltime depaseste 1metru 35 cm.
NB. Tariful “Familie” cuprinde doi adulti si doi copii cu varstele cuprinse intre 6 si 16 ani sau un adult si doi copii cu varstele cuprinse intre 6 si 16 ani.

Tarifele vizitelor de amurg ( la lumanari )
In fiecare sambata seara, de pe 3 mai pana pe 4 octombrie 2014, de la ora 17 pana la miezul noptii ( acces posibil de la ora 14, cu un bilet pe care sa fie inclusa si vizita de amurg ). Castelul este inchis de la ora 18 la 19 pentru aranjarea lumanarilor, dar restul domeniului este accesibil in acest timp detinatorilor biletului pentru amurg.
Vizita de amurg
Pret

 Tarif intreg
19,50€
 Tarif redus (persoane mai mici de 16 ani, studenti, persoane mai mari de 65 ani) *
 17,50€

 Tarif persoane cu handicap *
 13,00€

 Copii mai mici de 6 ani *
 Gratuit

 Membri ai “Association des Amis de Vaux le Vicomte” *
 Gratuit


Optional
Pret
Audioghid (9 limbi la alegere)
3 €
Acces la dom (pana la ora 17:15)**
3 €
 *cu prezentarea unui justificativ
**Din motive de securitate, accesul la dom este rezervat persoanelor a caror inaltime depaseste 1metru 35 cm.

Daca aveti posibilitatea si va doriti sa cunoasteti spiritul istoric, arhitectural si artistic autentic al Frantei secolului XVII, profitati de serviciile Aeroshuttle Paris Transfers pentru a va organiza o excursie de neuitat la Vaux de Vicomte.

Informatii suplimentare legate de excursii, solicitati pe adresa office@aeroshuttletransfers.org si vizitati siteul www.aeroshuttletransfers.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu