vineri, 14 noiembrie 2014

La Giverny, traiti starea care l-a inspirat pe Claude Monet


In anul 1883, cand Monet si familia sa se instaleaza la Giverny, pe terenul dinspre casa pana la strada era plantata o livada, inconjurata de ziduri mari de piatra. Livada era traversata de o alee centrala, umbrita de conifere. La solicitarea sotiei sale, Alice, Monet nu a lasat decat doi pini, care se aflau cel mai aprape de casa.
Monet a transformat astfel Clos Normand, care se intindea pe un hectar, intr-o gradina bogata si plina de aspecte, simetrii si culori. Copacii fructiferi sau ornamentali domina trandafirii cataratori, terenul se intinde pe nivele formate de flori de diferite inaltimi, iar covoarele multicolore sunt formate din amestecul inspirat intre soiurile cele mai banale si florile cele mai rare si mai cautate.
Lui Claude Monet ii displaceau gradinile organizate riguros si aranjate fortat, asa ca el aranjeaza gradina tinand cont de culori si lasandu-le sa creasca neconstrans.
La sfarsitul anilor sai, Monet devine pasionat de botanica si face deseori schimb de plante cu prietenii sai Clemenceau si Caillebotte. 
Mereu in cautare de soiuri rare, Monet s-a confesat ca toti banii sai pleaca pentru gradina, dar ca este extaziat de rezultat.
Gradinile lui Monet sunt formate din doua parti- o gradina de flori, in fata casei, numita Clos Normand si o gradina de apa de inspiratie japoneza, de cealalta parte a drumului.

Gradina de apa
In 1893, dupa zece ani de la instalarea sa la Giverny, Monet cumpara terenul care ii invecineaza proprietatea de cealalta parte a caii ferate. Acest teren era traversat de un suvoi de apa, numit Ru, un afluent al Eptei. In pofida impotrivirii vecinilor, care considerau ca Monet otraveste apele cu toate soiurile de plante bizare, dar avand sustinerea prefecturii, acesta sapa un mic bazin. Intr-o scrisoare adresata prefectului de Eure, vestitul pictor marturiseste ca bazinul sapat nu este decat un lucru creat pentru placerea ochilor si ca in acest bazin nu sunt plantati decat nuferi, stuf si irisi, care oricum cresc pe malurile raului, asa ca nu poate fi vorba ca apa sa fie alterata.Cu timpul, bazinul a fost marit, pana la dimensiunile actuale. Gradina de apa este caracterizata de curbele si asimetriile sale, percepandu-se influentele gradinilor japoneze, ale caror admirator era Monet. In timp au fost create poduri mici, plantate salcii plangatoare, creata o mica padure de bambus si plantate renumitele flori Nympheas, care infloresc toata vara.
Niciodata inca in istorie, niciun pictor nu si-a creat atat de minutios si pasionant ambianta care sa ii serveasca drept obiect pentru picturi.

Pentru construirea podului japonez, Monet apeleaza la un artizan local. In momentul in care gradinile au fost restaurate, podul era prea deteriorat pentru a mai putea fi recuperat, astfel ca a fost reconstruit din lemn de fag de catre o societate din Vernon. Monet si-a pictat podul de 45 de ori!


Restaurarea casei si a gradinii
La moartea lui Claude Monet, in anul 1926, proprietatea a revenit fiului sau Michel. Insa acesta nu locuia aici, astfel ca nora lui Monet, Blanche  Hoschedé  este cea care vegheaza asupra proprietatii. Din nefericire, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, casa si gradina sunt neglijate. Astfel, in 1966 Michel Monet trece proprietatea pe numele Académie des Beaux-Arts.
In anul 1977 Gérald van der Kemp este numit pentru conservarea proprietatii si André Devillers, care insotea des renumitul gradinar Georges Truffaut la vizitele facute lui Monet, ajuta la reconstituirea gradinii.Din cauza deteriorarilor suferite in timpul bombardamentelor din razboi, dar si din cauza naturii care a preluat controlul asupra proprietatii, a fost nevoie de mai multi ani pentru a reda casei si gradinii imaginea originala. Datorita donatorilor, in marea lor majoritate de nationalitate americana, mobilierul a fost restaurat, casa refacuta si Giverny a fost deschis publicului in luna septembrie a anului 1980.

Vizita
Desi gradinile sunt deschise in fiecare an timp de sapte luni, Giverny intampina anual peste 500 000 de vizitatori.
Din pacate, pentru conservarea unor segmente din gradina, vizita este restrictionata pe anumite alei, dar vizitatorii pot inconjura gradina si exploata orice unghi al acesteia, plimbandu-se pe poduri si profitand de colturile secrete ale gradinii de apa.
Fotografierea este permisa in gradina, conditia fiind de a nu parasi aleile, dar pick-nickurile si accesul animalelor de companie sunt interzise.

Tarifele pentru vizitarea Giverny sunt revazute in fiecare an, pentru 2014 preturile fiind urmatoarele:
-Adulti: 10,20 Euro;
-Copii pana in 7 ani: acces gratuit;
-Copiii de la 12 ani si studenti: 6,70 Euro;
-Persoane cu handicap: 5,70 Euro.

Lasati-va inspirati de frumusetile care au magulit ochii lui Claude Monet si incredintati excursia la Giverny personalului Aeroshuttle Paris Transfers, pentru a va asigura ca veti ajunge in siguranta, confort si la un pret bun.

Pentru informatii suplimentare, nu ezitati sa ne scrieti pe office@aeroshuttletransfers.org sau sa vizitati www.aeroshuttletransfers.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu