joi, 6 noiembrie 2014

Castelul Fontainebleau - perla arhitecturala a istoriei franceze


A vizita Fontainebleau, inseamna a  beneficia de o prezentare de exceptie asupra istoriei artei si arhitecturii franceze.
Cu peste 1500 de piese repartizate in inima a 130 de hectare de parc si gradini acest castel regal concentreaza esenta dinastiilor de pe tronul Frantei timp de 8 secole.

Fontainebleau este singurul castel regal si imperial locuit continuu timp de opt secole.  Capétiens, Valois, Bourbons, Bonaparte sau Orléans, membri din fiecare dintre aceste dinastii au domnit in Franta si s-au perindat in acest castel.   
Regi si regine, imparati si imparatese au contribuit la dezvoltarea si extinderea castelului, ansamblul acestor lucrari dand nastere un palat impunator, in care s-au derulat nenumarate evenimente istorice hotaratoare.

Prima mentiune referitoare la Castelul Fontainebleau se gaseste intr-o harta regala din 1137, perioada succedarii lui Louis VII le Jeune. Din aceasta epoca dateaza donjonul- o constructie masiva de forma patrata.
In anul 1259 Sfantul Louis, foarte atasat de Fontainebleau, fondeaza un spital-manastire, incredintand sarcinile aferente monahilor trinitari sau Mathurinilor. Datorita acestei dispozitii originale s-a fondat capela si cladirile conecte, situate pe atunci in apropierea actualei capele a Trinitatii. Philippe IV le Bel (1268-1314), fiul lui Philippe III si al lui Isabelle d’Aragon s-a nascut si a murit la Fontainebleau. In 1323 Isabelle de France, regina Angliei, vine la Fontainebleau, in vizita la fratele ei, Charles IV le Bel ( fiul lui Philippe IV )
Charles VII, regele Frantei din 1422-1461, intreprinde lucrari de extindere al castelului Fontainebleau,  pe care l-a preluat si se instaleaza pentru perioade lungi , uneori excedand 6 luni.
Perioada renescentista dateaza primele mariri notabile ale castelului, datorita acestor  lucrari  executate de catre artistii italieni, sejurul la curte crescand in mod vizibil.
Francois I ( 1494-1547), locuia perioade lungi la Fontainebleau, de fiecare data cand vroia sa plece, spunand ca pleaca acasa.
Din 24 pana la 30 decembrie 1539 a avut loc faimoasa sedere a imparatului Charles Quint. Fiul sau, Henri II ramane in mod regulat la palat, supraveghind lucrarile. De asemenea, la castelul Fontainebleau i se nasc cei sase copii pe care i-i daruieste Ctherine de Medicis.
De asemenea, pe 4 mai 1600, la Fontainebleau s-au organizat conferinta cauzata de neintelegerile dintre catolici si protestanti, la care a asistat si regele Frantei Henri IV.
Primul rege burbon viziteaza insistent castelul, dotandu-l cu o noua curte destinata treburilor oficiale si de o intrare monumentala catre oras, precum si de multe anexe. Tot atunci este sapat canalul si sunt create gradini noi.
Aici familia regala se bucura de multe nasteri, casatorii, dar si deplange decese.
Pe plan politic, la Fontainebleau, pe 14 iunie 1602, sunt retinuti maresalul Biron si contele d’Auvergne, acuzati de tradare, primul fiind  decapitat la Paris, pe 29 iulie.
Pe 14 si 15 mai 1633 are loc promovarea a 49 cavaleri, printre care si cea a Cardinalului Richelieu, precum si multe alte ceremonii in deceniile care urmeaza, familia regala neretinandu-se in cazul demonstrarii puterii si opulentei.
Istoria diplomatiei secolului XVII se scrie, de asemenea, la Fontainebleau- pe 16 septembrie 1629 se semneaza ratificarea tratatului de pace intre Franta si Anglia. Intre 19 si 23 august 1646 sunt primiti in vizita Henriette-Marie de France, regina Angliei si fiul sau, pincipele de Galles, viitorul Charles II.
Astfel, prin ceremonii religioase sau tratate diplomatice, sunt legate uniuni intre regate, Fontainebleu fiind deseori tribuna regalitatii franceze, dar si expresie a curtoaziei, aici, in 1679 semnandu-se tratatul intre Franta si Suedia de o parte si Danemarca si ducele de Holstein-Gottorp de alta parte, in 1712 sunt duse negocieri si instaurata pacea intre Franta si Anglia, in legatura cu succesiunile spaniole
In “secolul luminilor”, Fontainebleau deschide in fiecare toamna sezonul de vanatoare. De asemenea, datorita faptului ca eticheta era mult mai relaxata la Fontainebleau fata de Versailles, aici se organizeaza anumite intalniri diplomatice ale suveranilor straini, in mai 1717 fiind astfel intampinat si tarul Petru cel Mare, iar pe 27 octombrie 1743 fiind semnat un tratat de alianta secret intre Franta si Spania.
Marcand sfarsitul razbooiului de independenta americana, regele Louis XVI, la Fontainebleau, semneaza pe 10 noiembrie 1786 tratatul comercial cu Anglia.
In 1724 incepe constructia teatrului, in aripa Belle-Cheminée, care a fost folosit de-a lungul secolului.
Sub domnia lui Louis XVI, creatiile si reprezentatiile muzicale devin frecvente si apreciate, ca si inainte de el, de la crearea teatrului.
De-a lungul secolului XVIII, viata de la curtea palatului cunoaste un apogeu.
Dar sub conducerea Primului Imperiu, Fontainebleau cunoaste si regrese, Napoleon fiind, de fapt, restauratorul castelului, mobilandu-l in integritate dupa revolutia, care a fortat suveranii sa vanda colectiile si obiecte de valoare, ca si in alte proprietati ale Coroanei.
In 1803 Napoleon vine pentru prima oara la Fontainebleu, pentru a inspecta Scoala speciala Militara instalata in luna  iunie a aceluiasi an, iar la a doua inspectie, in vara anului 1804, el revine insotit de arhitectul Pierre-Francois-Leonard Fontaine, caruia ii indica efectuarea primelor lucrari pentru amenajarea a ceea ce se dorea resedinta secunda de tara, dupa cea de la Saint-Cloud.
Astfel, Fontainebleu a fost oprirea catre Paris pentru Papa Pie VII, cand a venit sa il incoroneze pe Napoleon.
In 1807, intre 21 septembrie si 16 noiembrie, in jur de o mie de persoane sunt cazate in castel, iar patru mii in oras. In aceasta perioada, prin decret imperiat, se organizeaza Curtea de Conturi, se ratifica un tratat prin care se fixeaza frontierele dintre Austria si Italia, se ratifica tratatul dintre Franta si Danemarca si se pun bazele unei aliante secrete cu Spania, care are ca scop dizolvarea Portugalia. De asemenea, dupa numeroase evenimente zbuciumate, in 1814, pe 31 martie, dupa ocuparea Parisului, Napoleon se refugiaza la Fontainebleu, dupa abdicarea sa in favoarea regelui Romei, revazand castelul o singura data pentru cateva ore.
In perioada urmatoare, odata cu dezvoltarea ideilor de statiuni si turism, regii si reginele au amenajat in castel apartamente de un confort bun.
Sederea invitatilor din lumea artelor, ploticii, literaturii este periodica si incepe sa dureze din ce in ce mai mult. Insa chiar daca atmosfera creata de cuplum imparatesc tinte sa fie tot mai relaxanta, diplomatia si eticheta  nu dispar in totalitate.
Curtea regala si-a intins sederea la Fontainebleau pana in anul 1869. Imparateasa a revenit la castel pentru ultima oara pe 28 iulie, 1914.
Arhitectura 
Simbolul castelului Fontainebleu este  celebra scara in forma de potcoava, o inaugurare facuta de catre regele Louis XIII dupa un model renescentist de al lui Jean Androuet. Castelul Fontainebleau sintetizeaza arhitectura franceza a a secolelor –XII-XIX.

Muzeele
Castel regal sau palat imperial, Fontainebleau este prezentat astazi ca o resedinta tipar pentru apartamentele opulent mobilate. Patru muzee au fost amenajate succesiv intre zidurile sale de la sfarsitul secolului XIX, constituind un spatiu imens pentru delectarea iubitorilor de arta.

1.     Muzeul chinezesc al imparatesei ( 1863 )
Celebru si pretios, saloanele si muzeul Chinez au fost amenajate sub dispozitiile lui  Eugenie, in 1863 si contin colectii orientale autentice, selectionate de catre imparateasa. Piesele din colectii provin de la depozite imperiale de mobila ( indeosebi din perioada revolutionara ), achizitii efectuate de catre Napoleon III si Eugenie, de la Palatului de vara din Pekin prin corpurile expeditionare franco-britanice din 1860, la care se adauga si cadorile diplomatice de la Ambasada din Siam, primite la Fontainebleau in 1861.

2.     Muzeul lui Napoleon I (1986 )
Muzeul Napoleon a fost amenajat in 1986 in aripa Louis XV a castelului, continand o colectie impresionanta de mobila, obiecte de arta, sculpturi, arme, costume, ceramica, documente si suveniruri istorice care au apartinut familiei imperiale. Astfel, in apartamentele princiare, acest muzeu evoca perioada cand Napoleon era suveran, precum si din perioada guvernarii conducatorilor europeni, care ii erau prieteni ( anii 1804-1815 ).



3.     Galeria de pictura ( 1998)
Colectia de tablouri contine picturi de sevalet cu imagini scoase din decoruri azi disparute, dar si trimiteri de la Luvru, din secolul XVII.Acest ansamblu frumos de opere de arta, nu poate fi prezentat in apartamente, astfel ca este expus din 1995 intr-o insiruire de sali situate langa galeria Dianei.


4.     Exceptionala colectie de mobila, obiecte de arta si textile a castelului Fontainebleu, corespunde unor perioade istorice de trecere, si care nu mai pot fi expuse azi, fiind conservate cu retinere. Dupa 1 iulie 2009, in Apartamentul de Vanatoare de la parter, au fost expuse publicului o selectie de opere din secolele XVIII si XIX.

Fontainebleau isi expune corpul si anexele intre patru curti principale si trei gradini, aceasta conceptie de afisare a fatadelor din stiluri arhitecturale si epoci diferite datand din secolul XIX.

Curtile si gradinile castelului Fontainebleau sunt:

Curtea ovala
Punct de plecare pentru toate constructiile care au fost create in jurul donjonului, Curtea Ovala corespunde amplasarii originale a primului castel Fontainebleau.

Curtea Fantanii
eaFormata pe trei parti, aceasta curte isi trage numele de la fantana care se poate vedea astazi precum a fost amenajata pe timpul Imperiului.

Curtea Onoarei
Aceasta curte a fost numita Curtea Calului Alb in secolul XVI, datorita instalarii unui cal de ipsos in mijlocul ei, apoi a fost rebotezata drept Curtea Onoarei in secolul XVIII, iar dupa 1814, dupa plecarea lui Napoleon pe Elba, ea a fost numita si Curtea de Adio. Curtea este inchisa de catre pavilionul Renasterii, fiind anexata aripii vecine.

Curtea birourilor
Inca din 1606-1609, curtea birourilor este situata in curtea Bucatariilor unde se afla  “cartierul Henri IV” , care este un vast ansamblu format de trei aripi, marcand la nord intrarea catre oras.

Marele Parter
Crearea Marelui Parter a avut loc intre 1660-1664 de catre André Le Nôtre si Louis Le Vau, la indicatiile lui Louis XV si este cel mai mare din Europa- 11 hectare.

Gradina Englezeasca
Amenajarea acestei gradini in stil englezesc  a fost facuta in 1810-1812 si se datoreaza arhitectului Hutault. Desi este amenajata conform stilului epocii sale, Napoleon nu aprecia  acest fel de gradina. Plantata cu specii rare si delimitata de statui, aceasta gradina este traversata de un rau artificial.

Gradina Dianei
Aceasta era o gradina privata a reginei si pana in secolul XIX a fost inchisa de catre constructii, care au fost mai apoi demolate si a fost achizitionat si un teren complementar, astfel marindu-se suprafata cu iesire spre oras. Aceasta gradina isi trage numele de la o fantana creata sub domnia lui Henri IV si ornata de o statuie a Dianei.

Pestera de pini
La extremitatea aripii construite in locul aripii galeriei lui Ulise, sub domnia lui Louis XV, exista aceasta constructie renescentista, care era odata prelungita printr-o gradina de pini maritimi.

Pavilionul de pe iaz
Acesta a fost construit in 1662 , apoi restaurat in 1807, in timpul amenajarilor prealabile crearii Gradinei Englezesti.

Parcul
Cu o suprafata de 130 hectare, parcul marca odata  granitele domeniului regal. El a fost accesat prin principala cale de acces catre castel.Configuratia sa actuala se datoreaza creatiei canalului sub domnia  lui Henri IV (1606-1609).


Cand veniti la Paris, incercati sa vizitati acest castel minunat fara ezitare. Daca vreti sa fiti intampinati cu drag la aeroport si sa ajungeti in siguranta la Castelul Fontainebleau, bazati-va cu incredere pe serviciile Aeroshuttle Paris Transfers. 
Intrati acum pe site pentru a va informa sau pentru a solicita mai multe detalii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu